Dostupni linkovi

Mekonel: Dovoljno glasova u Senatu za poresku reformu


Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel
Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel

Lider republikanske većine u američkom Senatu Mič Mekonel je izjavio da njegova stranka ima u gornjem domu Kongresa dovoljno glasova za usvajanje zakona o reformi poreskog sistema, pošto je prevazišla razlike tokom 11-časovnog sastanka.

Pojedini republikanski senatori su bili zabrinuti kako će se predložene promene odraziti na budžetski deficit, zdravstvenu zaštitu i oporezivanju imovine, prenosi Rojters.

Mekonel je najavio da će zakon biti usvojen u petak.

Republikanci imaju 52 senatora naspram 48 iz redova Demokratske stranke, a za usvajanje zakona potrebno je 50 glasova, pošto bi u tom slučaju odlučio glas potpredsednika SAD Majka Pensa koji je po funkciji predsednik Senata. On ima pravo glasa jedino u slučaju nerešenog ishoda pri glasanju.

Da se stvar razvija povoljno po republikance postalo je jasno ranije danas kada je senator Ron Džonson objavio da će glasati za usvajanje zakona.

On je naveo da su lideri stranke postigli dogovor o većim poreskim olakšicama za milione kompanija, što je on zahtevao nedeljama. Još četiri republikanska senator su imala reserve.

Džonson je, komentarišući razgovore s republikanskim liderima, rekao da je "tražio i dobio uveravanja da će biti za stolom" kada članovi Predstavničkog doma, koji su usvojili nešto drugačiju verziju, i Senata i senatori budu pisali kompromisnu verziju zakona.

Senatori Demokratske stranke kritikuju predložene poreske promene ističući da će je to poklon bogatima i korporacijama.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji još iščekuju prvi veći uspeh u Kongresu, pohvalio je republikance kritikujući istovremeno demokrate zbog, kako je naveo, podrivanje pomenutog zakona.

Ukoliko ovaj akt bude usvojen, to će biti najveća promena u poreskom sistemu u SAD još od 1980-ih i doživljava se kao ključni potez za republikance u nastojanju da očuvaju kontrolu u Kongresu na izborima sledeće godine.

U četvrtak je dvostranački zajednički Komitet za oporezivanje objavio izveštaj da će nakon usvajanja ovog zakona budžetski deficit SAD biti povećan za hiljadu milijardi dolara u narednih 10 godina, čak i u slučaju ekonomskog rasta koji se predviđa.

XS
SM
MD
LG