Dostupni linkovi

Kina kritikovala SAD zbog blokade u STO


Kineska vlada kritikovala je danas protivljenje SAD da se Kini dodeli status tržišne privrede u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) kao zaostatak Hladnog rata.

Američki dokument objavljen juče u Ženovi pokazuje da SAD podržavaju Evropsku uniju u protivljenju da Kina dobije status tržišne privrede, što otežava Pekingu da dobije anti-damping sporove zbog izvoza robe po neprikladno niskim cenama, prenosi Asošiejted pres.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang pozvao je vlade drugih zemlja da prihvate obavezu da kineski sistem prestane da se tretira kao netržišna privreda.

"Takozvana netržišna privreda ne postoji u multilateralnim trgovinskim pravilima STO", rekao je Geng na redovnoj konferenciji za novinare, dodajući da su to "ostaci domaćih zakona nekih članica STO iz ere Hladnog rata".

SAD su stale na stranu EU u slučaju koji je iznela Kina uz argument da je automatski ima pravo na tržišni status u decembru na 15. godišnjicu pristupanja STO.

SAD, EU, Japan i druge zemlje tvrde da taj status zavisi od Pekinga koji tek treba da napravi izmene za otvaranje privrede.

Bez tog statusa, druge vlade imaju više prostora u optužbama da Kina izvozi robu po neprikladno niskim cenama. Mogu se pozivati na vrednost robe iz drugih zemalja kada utvrdjuju kakve bi trebalo da budu cene kineske robe.

Kineski zvaničnici insistirali su na tom pitanju na sastanku s kineskim ministrom privrede Brunom le Merom. Posle sastanka je izdato zajedničko saoptšenje u kojem se izražava posvećenost slobodnoj trgovini "na osnovama reciprociteta i na obostranu korist".

Evropske zemlje sve više pritiskaju Kinu po pitanju reciprociteta, čime traže da strane kompanije imaju isti pristup Kini, koja je najzatvorenija velika privreda, kakve njene kompanije imaju u inostranstvu.

Zamenik ministra finansija Kine Ši Jaobin kritikovao je EU zbog odbijanja da se Kini dodeli status tržišne privrede.

"Nadamo se da će Evropa preduzeti konkretne mere da ispravi ovo", rekao je Ši i izrazio nadu će Francuska kao jedna od najvažnih članica EU iskoristiti svoj uticaj u Evropi da navede Evropski savet da preispita svoju poziciju.

XS
SM
MD
LG