Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Presuda Prliću i ostalima vređa mnoge žrtve


Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da presuda Haškog tribunala "hrvatskoj šestorki" nije utemeljena na činjenicama i da vređa mnoge žrtve u toj zemlji.

"Na području BiH napravljeno je mnoštvo zločina, a svaki zločin, bez obzira gde je napravljen, u Grabovici, Mostaru ili Ahmićima, zločin je. Svaki zločinac koji ga je izveo je samo zločinac", rekao je Čović novinarima posle obeležavanja godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac.

On je ocenio da "selektivna pravda neće pomoći BiH da reši otvorena pitanja iz skorije prošlosti".

Prema njegovim rečima, moraju se koristiti isti standardi za ocenjivanje svakog logora u BiH, bez obzira na to koja strana ga je formirala.

"Morate koristiti iste standarde kada vrednujete 331 logor Armije BiH i hiljade ubijenih civila, a među njima stotine dece i hiljade vojnika, kao i svaki drugi logor širom BiH", rekao je Čović.

Hrvatski član Predsedništva BiH je dodao da je "svaka žrtva vredna poštivanja, gde god ona bila".

Čović je kazao i da presuda Prliću i drugima neće ni na koji način doprineti promeni odnosa prema drugim presudama.

"Na svaku dosadašnju presudu postojala su tri pogleda, pa i na ovu. Videli ste kako na nju reaguje hrvatski narod, kako bošnjački i kako srpski. Isto to se desilo i sa svakom prethodnom presudom", naveo je.

Upitan da li smatra da su zaista počinjeni zločini za koje je "hrvatska šestorka" osuđena, Čović nije želeo da odgovori, dodavši da bi "o tome mogao napisati knjigu".

Haški tribunal je juče pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničnicima bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem, za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH, 1993-94. godine. Tribunal je potvrdio i da su u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Muslimana, zajedno sa osuđenima, učestvovali i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i drugi zvaničnici Hrvatske.

XS
SM
MD
LG