Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na dan inauguracije predsjednika u Keniji troje mrtvih


Inauguracije Kenyatte obilježena je i sukobima sa tri žrtve

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta položio je zakletvu za drugi mandat pred desetinama hiljada ljudi koji su se okupili na najvećem stadionu u toj zemlji, dok je u sukobima policije i njegovih protivnika poginulo troje ljudi.

Ceremonija inauguracije Kenyatte, koji je 26. oktobra osvojio drugi mandat, održana je dok je policija istovremeno ispaljivala suzavac na više lokacija u Najrobiju pokušavajući da spriječi njegove protivnike da održe mirne proteste u znak sjećanja na desetine ubijenih tokom izbornog procesa.

Na snimcima agencije Associated Pressa (AP) čuju se hici i vidi se kako masa bježi, a potom i bezbjednosne snage koje upadaju među nenaoružane demonstrante.

Sedmogodišnji dečak je poginuo kada ga je pogodio zalutali metak dok se igrao u siromašnom dijelu Najrobija.

Lider opozicije Raila Odinga govorio je ispred spomenika poginulima tokom izbornog procesa u avgustu. On je potom morao da se skloni u svoj auto nakon što je policija ispalila suzavac.

Kenijska policija se često nalazila na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava i drugih zloupotreba.

Kako navodi agencija AP, izborna drama u Keniji donijela je mjesece nesigurnosti.

Vrhovni sud je 1. septembra zbog neregularnosti u objavljivanju rezultata poništio predsjedničke izbore od 8. avgusta na kojima je za šefa države bio ponovo izabran Uhuru Kenyatta. Izbori su poništeni poslije duge pravne borbe lidera opozicije Raila Odinge i raspisani su novi.

Odinga i njegove pristalice bojkotovali su nove izbore, navodeći da nisu sprovedene izbore reforme.

XS
SM
MD
LG