Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Roskosmos izgubio kontakt sa lansiranim satelitom


Ilustracija

Ruska svemirska agencija je danas saopštila da je izgubila kontakt s meteorološkim satelitom lansiranim nekoliko sati ranije s novog kosmodroma "Vostočnji", na Dalekom istoku.

"Kontakt sa satelitom Meteor nije uspostavljen zbog toga što nije dostigao predviđenu orbitu", navodi se u saopštenju "Roskosmosa" koje je prenijela agencija AFP.

Ruska svemirska agencija je dodala da se utvrđuju razlozi neuspjeha.

Kosmodrom "Vostočnji" u regionu rijeke Amur otvoren je aprila 2016. godine.

Agencija AP je kasnije prenijela da ruski meteorološki satelit i 18 mikrosatelitskih uređaja raznih zemalja, lansiranih zajedno, istom raketom, nijesu uspjeli da dostignu svoje orbite, što je novi udarac za ruski svemirski program.

Satelit "Meteor M 2-1" i drugi su danas lansirani raketоm "Sojuz-2".

Ruske novinske agencije su objavile da se najvjerovatnije nije aktivirao posljednji stepen te rakete, možda zbog kvara softvera.

Izgubljenih 18 mikrosatelita je izgrađeno u Kanadi, Nemačkoj, Japanu, Norveškoj, Rusiji, Švedskoj i Sjedinjenim Državama.

Za sada nije jasno da li su "Meteor" i drugi sateliti pali u okean, ili su zastali u nekoj nižoj orbiti oko Zemlje.

Poslednjih godina je bilo nekoliko neuspješnih lansiranja, što je ugrozilo reputaciju ruske svemirske industrije.

Upitan o današnjem neuspješnom lansiranju, portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov se uzdržao od komentara, rekavši da Kremlj očekuje izvještaj svemirska agencije.

Rusija je potrošila milijarde za izgradnju novog centra za lansiranje "Vostočnji" kao zamjene za kosmodrom "Bajkonur" u Kazahstanu, koji je Moskva zakupila od tog svog susjeda.

Građevinske radove na "Vostočnjem" su pratili protest neplaćenih radnika i hapšenje zvaničnika optuženih za pronevjeru, navodi AP.

XS
SM
MD
LG