Dostupni linkovi

Pet ukrajinskih vojnika poginulo u sukobu sa separatistima


Pet ukrajinskih vojnika poginulo je u sukobima sa proruskim separatistima u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine, saopštili su danas zvanični izvori u Kijevu, prenosi Asošiejted pres (AP).

To je najveći broj poginulih ukrajinskih vojnika u jednom danu od stupanja na snagu prekida vatre u avgustu.

Okršaji su se dogodili blizu mesta Krimskoe, oko 40 kilometara severno od Luganjska, glavnog grada jedne od dve separatističke oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva, rekao je novinarima sekretar ukrajinskog saveta za bezbednost i odbranu Oleksandr Turčinov.

On je optužio Rusiju da je nedavno povećala svoj vojni kontingent na "okupiranim teritorijama", kako Kijev naziva dve samoproklamovane istočnoukrajinske republike Luganjsk i Donjeck.

U Ukrajini od aprila 2014. traje sukob između vladinih snaga i proruskih separatista, za koje i Kijev i Zapad tvrde da ih podržava Rusija. Zvanična Moskva to demantuje.

Sporazumima potpisanim u Minsku 2015. godine ustanovljeno je više primirja, ali su ona bila prekidana obnavljanjem sukoba. Politički deo sporazuma iz Minska nikad nije sproveden a zaraćene strane za to optužuju jedna drugu.

U međuvremenu, iz separatističke “Narodne Republike Luganjsk” na istoku Ukrajine, stižu protivrečne informacije o tome ko kontroliše situaciju nakon što je čelnik bezbednosnih snaga Igor Kornet odbacio odluku lidera ove regije Igora Plotinskog o njegovoj smeni.

XS
SM
MD
LG