Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umro Charles Manson nakon decenija provedenih u zatvoru


Charles Manson

Charles Manson (Čarls Menson), američki ubica i vođa kulta koji je izvršio niz ubistava, umro je u bolnici u 83 godini.

Prema izvorima, Manson je prošle sedmice u pratnji policije prebačen u bolnicu u Bakersfieldu (Bejkersfild) gdje mu je ukazana medicinska pomoć.

On je i u januaru bio u bolnici da bi bio operisan zbog unutrašnjeg krvarenja, ali je procijenjeno da je preslab pa je vraćen u zatvor.

Guru koji je postao ubica, s kukastim krstom istetoviranim na čelu, jedan je od najpoznatijih kriminalaca u Sjedinjenim Državama u zatvoru je više od 40 godina.

Manson je tokom 1960-ih godina u kalifornijskoj pustinji osnovao zajednicu "Porodica". Smatrao je sebe "reinkarnacijom Isusa" i podstakao sljedbenike na niz ubistava ne bi li izazvao rasni rat crnaca i bijelaca, u kojeme bi, prema Mansonu, pobijedili bijelci.

On je sa četvoro sljedbenika 1971. osuđen na smrt zbog ubistva sedam ljudi u augustu 1969. godine, među njima i Sharon Tate (Šeron Tejt), glumice i žene reditelja Romana Polanskog, tada u devetom mjesecu trudnoće.

Kazne su im naknadno preinačene u doživotni zatvor

Krajem 2014. Manson je zatražio dozvolu da se oženi 26-ogodišnjom Afton Burton (Efton Barton), ali od toga nije bilo ništa.

Zahtjev za uslovnu slobodu mu je odbijen 2012. a sljedeći mogući termin je 2027.

XS
SM
MD
LG