Dostupni linkovi

Odgođena odluka suda u Briselu o Puigdmontu


Paul Bekaert, advokat lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta
Paul Bekaert, advokat lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta

Sudija u Belgiji odgodio je donošenje odluke povodom izdavanja naloga za hapšenje smijenjenog predsjednika katalonske administracije Carlesa Puigdemonta i njegova četiri ministra, rekao je njegov advokat Paul Bekaert poslije saslušanja u petak u Briselu.

Belgijski tužilac zatražio je da oni budu uhapšeni izručeni Španiji, a advokati odbrane iznijeće svoj stav na saslušanju 4. decembra.

O tome su u Geteborgu u Švedskoj na marginama EU summita razgovarali belgijski i španski premijeri, ali je Charles Michel poručio Marianu Rajoyu da se on ne miješa u sudske odluke jer su te grane vlasti u Belgiji odvojene.

Puigdemont je otišao u Belgiju 30. oktobra, nakon što je regionalnu katalonsku vladu smijenila centralna vlada u Madridu zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. okobra, što je uslijedilo nakon referenduma o nezavinosti održanog 1. oktobra.

Španska vlada i sud su rekli da je proglašenje nezavisnosti kao i referendum nelegalan a protiv smijenjenih katalonskii lidera pokrenuta je istraga zbog optužbi za pobunu i zalopotrebu javnih regionalnih fondova.

Osam bivših zvaničnika katalonske vlade nalaze se u pritvoru, i zbog toga kao i progona Puigdemonta i drugih, katalonski indipendisti gotovo svakodnevno protestuju u Barseloni.

Sam Puigdemont je u međuvremenu izjavio da bi mogao da razmotri rješenje koje ne podrazumijeva secesiju Katalonije.

Osim smjene regionalne vlasti i uvođenja direktne uprave nad Katalonijom iz Madrida, Rajoy je za 21. decembar raspisao regionalne izbore u toj španskoj oblasti koja broji 7.8 miliona stanovnika i najbogatiji je region u zemlji.

XS
SM
MD
LG