Dostupni linkovi

Premijeri Španije i Belgije o krizi u Kataloniji


Katalonski ider Carles Puigdemont je u Briselu od 30. oktobra.
Katalonski ider Carles Puigdemont je u Briselu od 30. oktobra.

Premijeri Španije i Belgije održali su razgovore povodom njihovih bilateralnih odnosa u svijetu katalonske krize, javlja AP.

Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont i još četri katalonska poličara koji se zalažu za nezavisnost priremaju se za pojavljivanje pred sudom gdje će biti saslušani po zahjevu Španije za izručenje.

Današnje saslušanje ove petorke posljednji je korak u njihovoj borbi za odbijanje da se vrate iz Brisela u Španiju, gdje se protiv njih vodi istraga za pobunu zbog proglašenja nezavinosti Katalonije.

Belgijska vlada je jasno saopštila da ne može intervenisati po španskom zahtjevu za ekstradiciju, budući da je na nezavisnom sudstvu da donese odluku u njihovom slučaju.

Na odluku koja će danas biti donesena ima pravo žalbe.

"To je sudski slučaj koji se temlji na odvojenosti dvije grane vlasti. Na sudskim je vlastima da donesu odluku o tome" rekao je belgijski premjer Charles Michel, nakon sastanka sa španskim kolegom Marianom Rajoyem, na marginama summita EU u Geteborgu, u Švedskoj.

Portparol belgijskog premijera Barend Leyts je rekao da su razgovori bili "konstruktivni" i da nijesu bili fokusirani samo na krizu u Kataloniji.

Kako je naveo, razgovarali su i o monetarnoj uniji bloka te predstojećem premještanju agencija EU iz Velike Britanije, kao posljedice Brexita.

Iako su EU članice gotovo neupitno podržale poziciju Madrida u katalonskom sporu, Belogija i njen premijer su bili prva članica bloka koja je otvoreno kritikovala nasilje koje je španska policija upotrijebila nad glasačima u Kataloniji, 1. oktobra na referendumu.

Španija tvrdi da je upotreba policijske sile tom prilikom bila proporcionalna.

Flamanska nacionalistička N-VA , najveći je partner u koalicionoj vladi premijera Michela i bila je uočljiva razmjena stavova između stranke španskog premijera Mariana Rajoya Narodne stranke (PP), oko katalonske krize ali i autoritarne prošlostii obije ove desne političke grupacije.

XS
SM
MD
LG