Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Apelacioni sud CG: Oslobađajuća presuda liderima DF


Slaven Radunović i Andrija Mandic lideri Demokratskog fronta

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je u petak oslobađajuću presudu visokim funkcionerima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću, koje je Tužilaštvo teretilo za pokušaj nasilne promjene državnog uređenja tokom protesta 2015., okončanih nasiljem na ulicama Podgorice.

Mandić i Radunović su smatrali da se protiv njih vodi montirani politički proces, kako bi se pažnja skrenula sa "glavnih vinovnika" događaja tokom kojih je povrijeđeno više ljudi.

Tužilaštvo je tražilo odgovornost za lidere DF-a, smatrajući da su govorima na protestu pozivali na rušenje poretka. Iz Tužilaštva su tvrdili da su Mandić i Radunović pozivali na rušenje poretka, riječima "stvar mora da se dovede do kraja", te da su "manipulisali okupljenom masom".

Tužiteljka Ljiljana Lakić tražila je da se saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Peruničić kako bi se provjerili navodi tadašnjeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, koji je svjedočio u februaru ove godine. Sudija Novović je, međutim, odbio taj predlog.

Krivokapić je saopštio u sudu da je 24. oktobra uveče telefonom razgovarao sa bivšim potpredsjednikom Skupštine Brankom Radulovićem i liderom Nove Andrijom Mandićem koji, prema njegovim riječima, u razgovoru sa njim nijesu pominjali bilo kakvo nasilje ni prema njemu ni bilo kome, niti da će ga svrgnuti sa vlasti.

XS
SM
MD
LG