Dostupni linkovi

Merkel bez dogovora o novoj koaliciji


Angela Merkel
Angela Merkel

Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da napravi novu vladajuću koaliciju od tri stranke nisu urodili plodom do roka koji je bio određen za juče, pošto nema dogovora o pitanjima poput migracija i finansija.

Predstavnici Kršćansko-demokratske unije (CDU), Stranke slobodnih demokrata (FDP) i Stranke zelenih rekli su novinarima noćas oko 4.00 sati da će napraviti pauzu poslije pregovora koji su trajali 15 sati i da će nastaviti rad oko podneva.

"I dalje vjerujemo da vrijedi uložiti veliki trud u ovaj posao. Sa druge strane, očiledno je da ovo ide teško", rekao je generalni sekretar CDU Peter Tauber.

Zamjenik lidera FDP Wolfgang Kubicki rekao je novinarima da je "ekstremno frustriran" zbog toga što nema dogovora ni poslije četiri sedmice pregovora.

"Ako stvari ostanu ovakve, nećemo moći dalje. Frustrirajuće je kada sjednete zajedno sa svima i onda shvatitte da ste tamo gdje ste već bili", rekao je Kubicki.

Kubicki je rekao televiziji ARD da su stranke "i dalje suviše udaljene kada je riječ o ključnim pitanjima poput migracija, borbe protiv klimatskih promjena, finansija i unutrašnje bezbjednosti".

Michael Kellner, visoki zvaničnik Stranke zelenih, rekao je da preostaje još mnogo posla.

"Ništa nije usaglašeno, ništa nije odlučeno", rekao je on.

Merkel je željela da pregovori o sklapanju trostranačke koalicije budu okončani juče, ali su stranački lideri noćas počeli međusobno da se optužuju u vezi sa time ko je odgovoran za neuspjeh.

XS
SM
MD
LG