Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador Skot: SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije


Kajl Skot na "Petoj beogradskoj NATO nedelji"

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Kajl Skot (Kyle Scott) izjavio je danas da SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije, koja oblikuje prirodu tog partnerstva.

"Srbija ne traži članstvo u NATO-u, ona je vojno neutralna i to nije kontraindikacija za saradnju Srbije i NATO-a", rekao je Skot u Beogradu na otvaranju "Pete beogradske NATO nedelje" u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

On je rekao da je važno da u Srbiji postoji racionalna debata o NATO-u jer ima veoma mnogo dezinformacija o tom vojnom savezu i saradnji sa Srbijom.

Skot je istakao da je NATO pre svega odbrambeni savez i da je to navedeno u Vašingtonskom ugovoru iz 1949. godine kojim je i formiran.

"Članice NATO su posvećene idealu mirovnog rešavanja sporova, dakle jačanju mira, stabilnosti, ekonomskoj saradnji i zaštiti individualne slobode i vladavine prava", rekao je Skot.

General-pukovnik Armije SAD-a za Evropu Bendžamin Hodžins (Benjamin Hodges) istakao je da su stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu strateški interes Amerike i NATO.

"Mi nemamo interes da jedan deo izdvajamo od Evrope, jer stabilnost ovog regiona utiče na celu Evropu", rekao je Hodžins i pozdravio nastavak prisustva misije KFOR-a na Kosovu, i NATO u Bosni i Hercegovini.

On je kazao da će NATO jačati svoju "vidiljivost" u južnom delu Evrope, posebno u Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj gde će koristiti njihove luke.

Naveo je da je veoma zadovoljan što će biti održana zajednička vežba američke i srpske kopnene vojske, rekavši da srpska vojska ima tradiciju hrabrosti i ratničkog umeća.

XS
SM
MD
LG