Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednik Libana traži pomoć UN zbog zatočeništva Haririja


Plakat sa likom Saada Haririja, Bejrut

Predsjednik Libana Mišel Aun izjavio je u srijedu da je libanski premijer Saad Hariri zatočen u Saudijskoj Arabiji u "akt agresije" protiv te mediteranske zemlje.

Obraćajući se direktorima libanskih medija, Aun je izrazio nezadovoljstvo što Haririja već 12 dana nema u Libanu, od kako je podnio ostavku u saudijskoj prestonici Rijadu, o čemu je saudijska televizija emitovala njegovu unaprijed snimljenu izjavu.

Mada je Saudijska Arabija porekla da je pritvorila Haririja, predsjednik Libana ju je danas ponovo optužio da ga je zatočila i ograničila mu kontakte, i njegovo "pritvaranje" nazvao kršenjem međunardnog prava.

Aun je ocijenio da je propalo arapsko posredovanje, te je zatražio od članica Savjeta bezbjednosti UN i drugih evropskih država da se umiješaju. Očekuje se da će danas u Saudijsku Arabiju doći ministar vanjskih poslova Francuske.

Prije predsjednika ministar vanjskih poslova Libana Gebran Bassil je rekao da će Liban nastaviti da preduzuma korake na "bratski način" za razjeršenje krize sa Saudijskom Arabijom oko njihovog premijera, čiji se povrtak i dalje čeka.

Bassil je rekao da Liban želi dobre odnose sa Saudijskom Arabijom ali je dodao da situacija nakon ostavke Haririja 4. novembra "nije normalna".

U međuvremenu je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da njegova poziv libanskom premijeru da dođe u Francusku nije "ponuda političkog azila".

"Ne uopšte" rekao je Macron novinarima u Bonu odgovarjući na pitanje o tome.

"Nadam se da će Liban biti stabilan i da će donositi političke izbore u skladu sa institucionalnim pravilima" dodao je Macron koji je prošle sedmice iznenada posjetio Rijad i razgovarao sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohamadom bin Salamnom.

Haririri ima i Francusko državljanstvo.

"Potreban nam je snažan Liban čiji se teritorijalni integritet poštuje. Potrebni su nam lideri koji samostalno donose izbore i slobodno govore" poručio je Macron.

Pročitajte i ovo: Saudijska Arabija - reforme, revolucija ili igre prijestola

Hariri je 4. novembra iznenada objavio ostavku, što je izazvalo krizu u Libanu.

On je tada rekao i da Iran i libanski proiranski Hezbolah "dave" njegovu zemlju. Od tada se uveliko spekuliše o Haririjevoj slobodi kretanja. U svom prvom intervjuu za libansku televiziju poslije ostavke, Hariri je u nedjelju uveče rekao da može slobodno da se kreće i najavio da se uskoro vraća u Liban, a juče je na Twitteru poručio da se vraća za dva dana.

Premijer Hariri je popodne odgovorio predsjedniku Aunu i još jednom negirao da ga je Saudijska Arabija zatočila.

"Želim da ponovim i potvrdim da sam sasvim dobro i da ću se vratiti, uz božju volju, u dragi Liban, kao što sam obećao, vidjećete", napisao je Hariri na Twitteru, ali nije naveo kada.

Član Haririjeve političke partije takođe je izjavio novinarima da premijer i njegova porodica nisu zatočeni.

Mnogi vjeruju da je Haririjevu odluku diktirala Saudijska Arabija u vrijeme pojačanog nadmetanja s Iranom za uticaj u regionu.

Iran podržava Haririjevog glavnog rivala u Libanu šiitsku ekstremističku organizaciju Hezbolah koja je takođe partner u Haririjevoj vladi jedinstva.

Aun, maronitski hrišćanin, je saveznik Hezbolaha, ali je bio blizak Haririju prije najnovije krize zbog ostavke.

Televizija "Future" povezan sa partijom Haririja, kaže da će se vratiti u Liban prije nedjelje kada će se arapski ministri vanjskih poslova sastati u Kairu na zahtjev Saudijske Arabije. Očekuje se da će biti riječi o rastućem iranskom uticaju u regionu kao i o libanskoj krizi.

I predsjednik Irana Hasan Rohani je izjavio da je Saudijska Arabija vršila pritisak na Haririja da podnese ostavku i da nastoji da izdejstvuje vojno miješanje Izraela u Libanu.

XS
SM
MD
LG