Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tribunal odbacio zahteve Mladićeve odbrane


Sudsko veće Haškog tribunala odbacilo je zahteve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u vezi sa njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog lekara Pola Falkea.

U obrazloženju suda se, između ostalog navodi, da se ocena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića bazira na stavu lekara koji nije lično pregledao Mladića.

U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alfons Orije, navodi se da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i lekara UNDU-a, njegovo stanje stabilno.

Što se tiče zahteva odbrane da se pokrene postupak protiv Falkea, u saopštenju se navodi da sudsko veće nije nadležno za to pitanje već samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale koji je ovlašćen da sprovodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

"Mehanizam je odgovarajući forum koji treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda", navodi se u saopštenju.

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotriti njihov zahtev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog lekara Pola Falkea.

U svom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtevima.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG