Dostupni linkovi

NATO traži od Rusije da prestane mešanje u Evropi


Komandant snaga NATO u Evropi,Kertis Skaparoti
Komandant snaga NATO u Evropi,Kertis Skaparoti

Komandant snaga NATO u Evropi, američki general Kertis Skaparoti, zahtevao je od Rusije da "prekine s mešanjem" u izbore u Evropi, uključujući tu i Kataloniju koja prolazi kroz duboku krizu posle referenduma o nezavisnosti.

"Prekinite sa mešanjem u drugim zemljama, koje imaju suvereno pravo da odrede svoju vladu i kako će funkcionisati. Ohrabrujemo Rusiju (...) da poštuje pravo svake suverene države da odredi sredstva i načine vladavine i kako će vladati", rekao je Skaparoti novinarima, na pitanje o optužbama o umešanosti Moskve u katalonsku krizu. Američki general je ipak odmah uopštio svoju izjavu rekavši da je "zabrinut zbog negativnog ruskog uticaja, posebno na unutrašnja pitanja zemalja" Evrope.

"Već smo videli u SAD, nedavno smo videli i u nekoliko zemalja ovde. To je ono što sam nekoliko puta nazvao kampanjom destabilizacije. To je razlog za zabrinutost država NATO i tema o kojoj razgovaramo", rekao je Skaparoti.

Njegov šef, američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da su predstavnici 29 članica NATO "dugo razgovarali" o "stalnim naporima Rusije da se meša u demokratske procese suverenih i nezavisnih država".

U SAD već mesecima traje istraga specijalnog tužioca o ruskom uplitanju u predsedničke izbore 2016. godine. Moskva negira umešanost.

Španski list El pais je naveo da su servisi na španskom jeziku Sputnjika i RT bili umešani u katalonsko pitanje i destabilizovali situaciju. Te optužbe je teško potvrditi, prenosi Frans pres.

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis je u oktobru rekao da nema "dokaza mešanja".

XS
SM
MD
LG