Dostupni linkovi

Vučić: Spustiti loptu u odnosima Srbije i Ukrajine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je potrebno da se smire tenzije izmedju Srbije i Ukrajine i da se nada da neće doći do krize u odnosima.

"Ne bih da komentarišem bilo čije izjave. Nadležni rade svoj posao. Potrebno da se lopta spusti", rekao je Vučić novinarima na gradilištu "Beograd na vodi".

On je rekao da su Ukrajinci prijateljski narod Srbije i da će učiniti sve da dve zemlje imaju dobre odnose.

Ukrajina je povukla svog ambasadora na konsultacije u Kijev početkom novembra, a Srbija je juče pozvala svog ambasadora na konsultacije u Beograd. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič razgovarali su juče o vezama sa Srbijom, posebno o srpskim plaćenicima koji se prema njihovom mišljenju bore na ruskoj strani u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine.

Pored toga Ukrajina je izrazila zabrinutost zbog ilegalnih kontakata predstavnika Srbije sa Krimom i izrazila nadu da će se Srbija potpuno obavezati na princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da novu situaciju sa Ukrajinom vidi kao pokušaj pritiska da se Srbija distancira od Rusije.

On je takođe pozvao ambasadora Srbije u Kijevu Radeta Bulatovića na konsultacije u Beograd.

XS
SM
MD
LG