Dostupni linkovi

Ambasador Ukrajine na konsultacijama i o srpskim plaćenicima


Oleksanadr Aleksandrovič, ukrajinski amabasador u Srbiji
Oleksanadr Aleksandrovič, ukrajinski amabasador u Srbiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič razgovarali su o vezama sa Srbijom, uz poseban osvrt na pitanje srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Beta.

"Pored razgovora o pitanjima vezanim za ukrajinsko-srpske odnose ključni fokus konsultacija je problem srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga i posebno u vezi obaveza Srbije u okviru međunarodnih antiterorističkih pravnih instrumenata u kojima učestvuje", navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, Ukrajina je ozbiljno zabrinuta zbog ilegalnih kontakata predstavnika Srbije sa okupiranim Krimom.

"Nadamo se da će se srpska strana potpuno obavezati na princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju.

Ministar Klimkin i ambasador Aleksadrovič dogovorili su se o budućem delovanju na bilateralnom i multilateralnom nivou uključujući delovanju "u saradnji sa evropskim prijateljima i partnerima", dodaje se u ukrajinskom saopštenju.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič naveo je prošle nedelje da je pozvan je u Kijev na konsultacije posle intervjua koji je dao BIRN-u.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev optužio je 2. novembra ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča, povodom njegovog intervjua BIRN-u da se "sve njegove aktivnosti svode na jalove pokušaje da naruši odnose Srbije i Rusije" i apelovao na Ministarstvo spoljnih poslova i na Vladu u Kijevu da ambasadoru "ukažu na nedopustivost ovakvog daljeg ponašanja, kako Beograd ne bi bio prinuđen da preduzme korake uobičajene u takvim slučajevima".

Povodom navoda o učešću srpskih dobrovoljaca u oružanim sukobima na istoku Ukrajine, Tončev je saopštio da su "u ratovima na prostorima bivše SFRJ učestvovali i državljani Ukrajine, što Srbija nikada nije zvanično spočitavala Kijevu" i dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i ostaje privržena politici što boljih bilateralnih odnosa.

XS
SM
MD
LG