Dostupni linkovi

Dačić pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini na konsultacije


Ivica Dačić, vicepremijer i ministar spoljnih poslova Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je na konsultacije ambasadora Republike Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića, povodom aktuelnih pitanja odnosa sa Ukrajinom.

"Kao što je poznato, Srbija je od izbijanja krize u Ukrajini više puta ukazala da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine što je dokazano i prilikom predsedavanja Srbije OEBS-u. Takođe, Srbija je preduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srpskih državljanja koji se bore na stranim ratištima, uključujući Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih međunarodno-pravnih obaveza", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je u saopštenju naveo da je "poznato da su ukrajinski plaćenici učestvovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina za razliku od Srbije, nikada nije osudila".

"Cilj diplomatskih misija u stranim zemljama trebalo bi da bude uspostavljanje boljih bileteralnih odnosa između država. Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa sa Ukrajinom, na principima međusobnog uvažavanja i neće dozvoliti da bude koletaralna žrtva međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom", navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije će u narednim danima razgovarati sa ambasadorom Bulatovićem o daljim aktivnostima vezanim za odnose sa Ukrajinom, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prethodno je ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič pozvan nedavno u Kijev na konsultacije o učešće srpskih plaćenika, na ruskoj strani, u ratnim sukobima u Ukrajini.

Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, ministar Pavlo Klimkin i Aleksandrovič su razgovarali o vezama sa Srbijom, uz poseban osvrt na pitanje srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG