Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliki kruzeri biće udaljeni od Venecije


Zbog kruzera Venecija umalo na listi ugroženih lokacija (Ilustrativna fotografija)

Vlada Italije i zvaničnici Venecije postigli su juče dogovor o planu za blokiranje prolazaka velikih kruzera u vodama kod Trga Svetog Marka u Veneciji, zbog čega će biti preusmereni na obližnju industrijsku luku.

U okviru dogovora koji je postignut posle višegodišnje debate još nisu usaglašenji finalni detalji, piše AP, dodajući da su zvaničnici vodili računa o balansu izmedju zabrinutosti za delikatan ekosistem Venecije i za radna mesta, pored ostalog, u turizmu.

Ministar saobraćaja Italije Gracijano Delrio rekao je da će kruzerima naposletku biti zabranjen pristup venecijanskom kanalu Djudeka i oblasti kod Trga Svetog Marka, prenela je agencija Ansa.

Delrio je rekao da će plan postepeno biti sproveden u fazama tokom narednih tri do pet godina i da će sva plovila težine preko 55.000 tona morati da budu preusmerena severno od grada Margera.

Odluka je doneta nakon pritužbi lokalnih stanovnika i upozorenja Uneska koji je naveo da bi Venecija mogla da se nadje na listi "ugroženih" lokacija.

Aktivisti za zažtitu životne sredine medjutim smatraju da udaljavanje brodova od jednog dela grada neće doprineti zaštiti delikatnog ekosistema Venecije, prenela je italijanska agencija Ansa.

XS
SM
MD
LG