Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bošković: Niko nije tražio vojne baze NATO-a u CG


Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković uoči ministarskog sastanka NATO-a u Briselu izjavio je u srijedu da će na sastanku upoznati partnere sa do sada urađenim.

''Upoznaćemo parnere što smo radili. Peti jun nije bio kraj nego početak puta, a mi ćemo nastaviti reforme. Možemo i doprinijećemo rješavanju izazova''-kazao je on novinarima u Briselu.

Bošković je komentarisao i najavljene navodne NATO baze u Crnoj Gori.

''Nevjerovatno je da se neko poziva na priču iz Demokratskog Fronta. Crna Gora nije tražila, niti je ko od nas tražio baze. Nadam se da ovim završavamo ovu temu''- koncizan je bio Bošković.

Crna Gora će kao nova članica, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse, u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se danas i sjutra održava u Briselu,

Bošković je rekao da Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je istakao da će Crna Gora nastaviti intenzivne aktivnosti na integrisanju nacionalnog sistema odbrane u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse.

On je naglasio da Crna Gora snažno podržava aspiracije zemalja regiona kada je riječ o članstvu u NATO, uz puni doprinos regionalnom miru i stabilnosti, kao jednom od prioriteta u budućem periodu.

Na marginama sastanka, Bošković se susreo sa novoimenovanim ministrom odbrane Velike Britanije Gevinom Vilijamsonom.

Kako je rekao, Crna Gora ima intenzivnu komunikaciju sa NATO-om kroz brojne sporazume.

''Imali smo nekoliko stotina aktivnosti, to su redovne aktivnosti. Imaćemo u narednom periodu aktivnosti razne sa državama članicama''-poručio je on.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je na press koferenciji juče rekao da neće biti baza u Crnoj Gori bez saglasnosti same države.

Stoltenberg odgovorio na pitanje koliko ima istine u navodima jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da će uskoro početi gradnja dvije NATO baze u Crnoj Gori.

Prema riječima Stoltenberga očekuje se da će ministri odbrane 29 članica NATO-a na sastanku u Briselu 8 i 9. novembra dati saglasnost na "nacrt" revizije komandne strukture Alijanse.

Stoltenberg je rekao da se Alijansa pripremila da formira dva komandna centra sa namjerom obnavljanja svoje strukture radi boljeg ogovora na prijetnju koju predstavlja Rusija.

XS
SM
MD
LG