Dostupni linkovi

Bivši premijer Kanade opovrgao povezanost s 'Rajskim papirima'


Baza podataka, "Rajski papiri"

Žan Kretjen (Jean Chretien) koji je, kao lider Liberalne partije, bio predsednik Vlade Kanade celu deceniju (1993-2003), kategorički je opovrgao bilo kakvu svoju ovezanost s takozvanim "Rajskim papirima", finansijskim dokumentima koja otkrivaju transakcije visokih ličnosti sveta u "poreskim rajevima".

U saopštenju dostavljenom novinarima koji prate rad Parlamenta i Vlade Kanade, Kretjen (83) kaže da je "lažna bilo koja vest kojom se aludira da sam ikada na bilo koji način bio povezan s bilo kojim ofšor računom".

On navodi da je kao advokat radio za advokatsku firmu Hinan Blejki (Heenan Blaikie) čiji je klijent bila i naftna kompanija Madagaskar Oil, ali da je za sve usluge račune ispostavljala advokatska firma i da su sve njoj i plaćene.

"Nikada nisam primio niti jednu akciju i nikada nisam imao račun u banci van Kanade", zaključio je demanti jedan od najpoznatijih kanadskih političara i premijera u istoriji Kanade.Mnogobrojni političari, njihovi saradnici, muzičke zvezde i poznate kompanije širom sveta, uključujući i iz Srbije, pominju se u negativnom svetlu u finansijskim dokumentima o transakcijama u "poreskim rajevima".

Većina podataka dobijena je "curenjem dokumenata" iz međunarodne advokatske firme Eplbi (Appleby) na Bermudama.

XS
SM
MD
LG