Dostupni linkovi

Demokrate traže istragu Willbura Rossa zbog 'Rajskih papira'


Sekretar trgovine SAD milijarder i investitor Wilbur Ross

Novo veliko curenje povjerljivih informacija iz ofšor (offshore) kompanija nazvano "Rajski papiri" (Paradise papers) otkrilo je više od 120 političara, ali i drugih javnih ličnosti, primjera radi kraljica Elizabetha, koji imaju račune u takozvanim poreskim rajevima. Među ostalim i da je američki sekretar za trgovinu, multimilijarder Wilbur Ross investirao u transportnu firmu koja je povezana sa kompanijama koje kontroliše zet ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Demokrate u američkom Kongresu su pozvale na sprovođenje istrage o poslovnim vezama sekretara trgovine Wilbura Rossa sa zetom ruskog predsjednika Vladimira Putina, Kirilom Šamalovim. I o u drugim državama aktivisti i političari, uključujući i lidera britanskih laburista Jeremyja Corbyna, apeluju na svjetske lidere da se suprotstave sistemu izbjegavanja plaćanja poreza, što su nanovo otkrili "Rajski papiri".

Wilbur Ross, kojeg je američki predsjednik Donald Trump imenovao sa sekretara trgovine, pod pritiskom je nakon što je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) otkrio da jedna od kompanija koje posjeduje, ima unosne poslovne aranžmane sa Kirilom Šamalovim koji je oženjen Putinovom kćerkom Katerinom Tihonovom.​

Među imenima u 'Rajskim papirima' našlo se i ime britanske kraljice Elizabethe
Među imenima u 'Rajskim papirima' našlo se i ime britanske kraljice Elizabethe

Demokratski senator Richard Blumenthal (Konetikat) rekao je da je Ross zavaravao Kongres i američku javnost skrivajući svoj stalni udio u kompaniji "Navigator", koja ima ugovor o transportu vrijedan stotine miliona dolara sa ruskom energetskom kompanijom "Sibur", čiji je jedan od vlasnika Šamalov.

Materijal za projekt "Rajski papiri" otkriven je iz dva ofšor provajdera i kompanijiskih registra iz 19 "poreskih rajeva". Kao i prethodni u 2016. objavljeni "Panama papiri", iza kojih takođe stoji ista istraživačka mreža, i "Rajski papiri" dati su na objavljivanje britanskom The Guardianu, njemačkom Süddeutsche Zeitungu, američkom The New York Timesu, britanskom javnom servisu BBC, te još desetini novinskih i medijskih organizacija.

Dokumenti koje je u nedjelju objavio ICIJ, čije je sjedište u SAD, otkrilo je i da britanska kraljica Elizabeth II imao oko 13 miliona dolara investicija u ofšor portfolijima. Wilbur Ross i kraljica Elizabeth II su najveća imena otkrivena u prvim pregledima 13,4 miliona dokumenta koji su objelodanili "Rajski papiri".

Nema naznaka da je bilo koja od otkrivenih aktivnosti nelegalna ali predstavlja, u slučaju Rossa konkretno, veliku novu neugodnost za Trumpovu administraciju i ponovo otvara pitanje konflikta interesa.

"Tek nakon temeljne istrage Amerikanci mogu biti sigurnu da sekretar Ross ima prvenstveno njihovu dobrobit interes na umu", poručio je senator Blumenthal.

Kompleks web kompanija

"Rajski papiri" ukazuju da je Ross, milijarder investitor, i nakon što je preuzeo dužnost sekretara trgovine održavao veze s transportnom kompanijom bliskoj Putinovim saradnicima.

Ross (79) je ranije imao većinski udio u "Navigator Holdingsu", kompaniji koja osigurava transport gasa za rusku energetsku kompaniju "Sibur".
Kompanija "Sibur" je u djelomičnom vlasništvu Genadija Timošenka, Putinovog prijatelja koji je pod sankcijama SAD zbog ruske agresije na Ukrajinu i Putinovog zeta, Kirila Šamalova.

Rossova privatna firma bila je najveći dioničar u Navigatoru. Njegov lični udio u kompaniji je smanjen nakon što je preuzeo dužnost sekretara trgovine u februaru, iako dokumenta američke vlade pokazuju da su njegove akcije u holdingu još uvijek vrijedne između dva do 10 miliona dolara.

Drugo veliko curenje informacija o poreskim rajevima nakon Panamskih papira
Drugo veliko curenje informacija o poreskim rajevima nakon Panamskih papira

The New York Times je izvijestio da je Rosov udio u "Navigatoru" sada kontroliše "kompleks web kompanija" s Kajmanskih ostrva.

James Rockas, portparol Ministarstva trgovine, izjavio je da Ross "nije uključen u donošenje odluka 'Navigatora' koje se tiču poslovnih odnosa sa 'Siburom', koji je javna kompanija za trgovinu, koja nije bila pod sankcijama u to vrijeme a nije ni sada".

"Osim toga, sekretar Ross se nikada nije susreo s dioničarima 'Sibura' koji se pominju u ovoj priči, i do sada nije znao za njihove odnose", tvrdi Rossov portparol.

Jedna pravila za super bogate, druga za ostale

BBC je takođe izvijestio da dokumenti pokazuju i da je tajkun povezan s Kremljom, Ališer Usmanov, moguće imao tajni udio u kompaniji odgovornoj za dubinsku analizu pranja novca u kompanijama kojima administrira.

BBC navodi da je Usmanov klijent "Bridgewatera" (Bridžvotersa) i da ukoliko takođe posjeduje dionice, to može predstavljati konflikt interesa.

I Usmanov i Bridgewaters su "snažno negirali" da on ima ulog ili da kontroliše kompaniju, naveo je BBC.

Osim navedenog, "Rajski papiri" su ukazali i da su milioni dolara iz privatnih fondova britanske kraljice Elizabethe II investirani u fondove na Kajmanskim ostrvima i Bermudima preko Vojvodstva od Lancastera, private kompanije koja kraljici obezbjeđuje prihod i vodi njene investicije vrijedne 650 miliona dolara.

Analitičari kažu, da iako se nije pokazalo da u investicionim aktivnostima najdugovječnijeg vladara na svijetu ima nešto nelegalno ili indikacija da je izbjegavala plaćanje poreza, engleska kraljica će se nesumnjivo naći na udaru kritika zbog investiranja u ofšor umjesto u Britaniju.

"Postoji jedno pravilo za super bogate i drugo za ostale kada je riječ o plaćanju poreza", konstatovao je lider laburista Jeremy Corbyn.

John McDonnell, ministar finansija Britanije u sjenici je pak naveo: "Premijerka ili ministar finansija treba da objasne kako je ovakvo skandalozno ponašanje dozvoljeno toliko dugo i kakva će akcija biti preduzeta sada".

"Rajski papiri" su otkrili da su ofšor poslovanje osim pomenutih praktikovali i savjetnik kanadskog premijera Justina Trudeaua, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, poznate muzičke zvijezde poput Madonne i Bona Voxa, te velike korporacije među kojima su "Nike" i "Apple", kao i jedan od osnivača kompanije "Microsoft".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG