Dostupni linkovi

Čepurin: Prevelika pažnja posvećena Jiovom boravku u Srbiji


Boravak Hojta Brajana Jia ne može se okarakterisati kao poseta: Aleksandar Čepurin
Boravak Hojta Brajana Jia ne može se okarakterisati kao poseta: Aleksandar Čepurin

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je pažnja koja je posvećena boravku američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia u Srbiji bila "veoma preterana" i dodao da njegov istup u Beogradu nije bio korektan prema srpskim vlastima.

"Gledam fotografije koje su objavljene u novinama. Sa jedne strane (šef ruske diplomatije Sergej) Lavrov, sa druge američki izaslanik… Jasna je razlika – Lavrov je ministar spoljnih poslova, a gost koji je doputovao u Srbiju sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova. To su različiti rangovi, i to nije uporedivo. Zato je pažnja koja je posvećena ovom putovanju prevelika, veoma preterana", rekao je Čepurin u intervjuu za Sputnjik.

Čepurin je rekao da "u diplomatskoj praksi poseta predstavlja posetu ministra, premijera, predsednika", i da se boravak Hojta Brajana Jia "ne može okarakterisati kao poseta, već kao putovanje ili poslovno putovanje, dolazak na konsultacije".

Zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je 23. oktobra u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da "sede na dve stolice".

Čepurin je rekao i da je optužbe Hojta Brajana Jia u Beogradu nisu bile korektne prema srpskim vlastima, dodajući da ne zna da li je on "imao nalog u vezi sa tim ili je to uradio jer je neiskusan".

Ambasador Rusije je rekao i da njegova zemlja sa Srbijom "nema nikakvih kontradiktornosti" i da "oko većine bitnih pitanja ima zajednički interes".

XS
SM
MD
LG