Dostupni linkovi

Hojt Ji: Zemlje koje žele u EU da ne balansiraju između dve strane


Hojt Brajan Ji
Hojt Brajan Ji

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je danas u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji, prenosi Beta.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu koji je počeo danas u beogradskom hotelu Metropol.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je da države treba da se opredele za stranu ma koliko to bilo teško.

Rekao je da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju evrointegracije.

"Bitno je fokusirati se jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Ji.

Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je njegova država od samog početka uključena, i da nije tajna da učestvuje u tom procesu kojim rukovodi EU.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem.

"Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerešeni sporovi. Ipak, opšti trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan", dodao je američki zvaničnik.

XS
SM
MD
LG