Dostupni linkovi

Brnabić i Rama: Posvećenost izgradnji dobrih odnosa


Sastanak balkanskih lidera u Trstu u julu
Sastanak balkanskih lidera u Trstu u julu

Premijeri Srbije i Albanije, Ana Brnabić i Edi Rama su danas ocenili na konferenciji u Maroku da Zapadni Balkan, uprkos izazovima, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa i napretku, i da bez stabilnosti u regionu nema stabilnosti ni u EU, ali su dodali da Kosovo ostaje tačka neslaganja Albanije i Srbije, prenosi Beta.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost koju Srbija ne priznaje, ostaje tačka neslaganja Srbije i Albanije, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije koja dodaje da su se Brnabić i Rama složili da ipak postoje mnoge teme o kojima ima saglasnosti i saradnje.

Na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC) koja će trajati do 5. novembra u Marakešu, Brnabić i Rama su sa osnivačem i predsedavajućim Konferencije Tijeriem de Monbrijlom govorili o izazovima pred Zapadnim Balkano i Jugoistočnom Evropom i o zajedničkoj budućnosti u EU.

"Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku", zaključili su premijeri Srbije i Albanije, navedeno je u saopštenju.

Njih dvoje su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

"Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona", rekla je Ana Brnabić.

U saopštenju je navedeno da je na panelu posebno istaknuto da je put saradnje i pomirenja koji su nakon više od šest decenija pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Edi Rama, primer odgovorne politike i pozitivnih promena.

"Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili", izjavila je Brnabić na panelu.

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama pohvalio je napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i odgovornu politiku dijaloga koju je on inicirao i dodao da je dobro što je Vlada koju vodi Ana Brnabić nastavila tu politiku i što se neguju prijateljski odnosi dve zemlje.

Na 10. Konferenciji o svetskoj politici učestvuje više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata.

XS
SM
MD
LG