Dostupni linkovi

Premijer Flandrije traži posredovanje EU oko Katalonije


Premjer belgijskojg regiona Flandrije Gert Buržoa (Geert Bourgeois) osudio je danas hapšenje smenjenih lidera Katalonije u Španiji i pozvao EU da posreduje u tom sporu.

"Zatvaranje demokratski izabranih lidera je više nego drakonska mera. Zbunjen sam time što je tako nešto moguće u današnjoj Evropi", kazao je Buržoa, javlja Rojters.

U Flandriji živi više od polovine populacije Belgije, a i u ovom regionu decenijama postoje težnje za osamostaljenjem, ali je dobila široku autonomiju kroz seriju ustavnih amandmana tako da su tenzije smanjene.

Buržoa, čija je stranka N-VA deo koalicione belgijske federalne vlade, pozvao je evropske institucije da posreduju u Španiji, što je Brisel već odbacio.

"Još jednom pozivam sve evropske entitete da konačno stupe u akciju i potraže demokratska rešenja za Španiju i Kataloniju", dodao je premijer Flandrije.

Evropska komisija ponovila je danas da u potpunosti poštuje unutrašnji politički i pravni poredak u Španiji.

Karles Puđdmen, koga su španske lidere smenile sa funkcije predsednika Katalonije nakon što je ova regija unilateralno proglasila nezavisnost, otišao je u Belgiju i nije se odazvao pozivu suda da u četvrtak odgovari na optužbu tužilaštva za pobunu. Njegovih devet saradnika ostalo je u pritvoru u Madridu čekajući moguće suđenje, prenosi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG