Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medinicinari u Kantonu Sarajevo sutra prekidaju štrajk


Ilustracija

Sindikat zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo koji je u generalnom štrajku od 13. oktobra sutra će potpisati kolektivni granski ugovor s Ministarstvom zdravstva KS i time prekinuti štrajk.

"Iz Ministarstva zdravstva KS su nas obavijestili da je sutra potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za Kanton Sarajevo, Vlada KS je danas donijela odluku o saglasnosti. Poslije potpisivanja će zasjedati Glavni odbor Sindikata zdravstvenih radnika KS i donijeti odluku o prekidu generalnog štrajka", potvrdio je za Klix.ba doktor Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS.

Medicinari Kantona Sarajevo strajkuju od sredine oktobra.

I Vlada i Sindikat smatrajali su da plate zdravstvenih radnika trebaju biti povećane, ali se nijesu mogli dogovoriti kolika će biti neto satnica.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo traži da se poveća satnica rada sa trenutnih 2,31 marku (1,55 eura) na 2,75 maraka (1,37 euro).

Pored povećanja cijene satnice Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo traži i da ne dođe do promjene koeficijenta prema kojem se izračunavaju plate, što zagovara drugi sindikat, koji štiti prava doktora medicine i stomalogije.

XS
SM
MD
LG