Dostupni linkovi

Epidemija malih boginja u Bujanovcu


Bujanovac

Zavod za javno zdravlje u Vranju proglasio je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bujanovac, zbog dva slučaja infekcije i nesigurne situacije izazvane nedovoljnim procentom munizacije stanovništva na tu zaraznu bolest.

U međuvremenu potvrđena su i dva slučaja malih boginja kod majke i bebe, koje su ranije hospitalizovane u Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu.

Epidemiolog dr Goran Ristić iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju, kaže za RSE da je, nakon dva registrovana slučaja infekcije virusom morbila i objektivne opasnosti od širenja zaraze, u opštini Bujanovac proglašena epidemija malih boginja.

“Epidemiološka situacija je nesigurna, a epidemija je proglašena zbog toga što postoji velika mogućnost daljeg širenja zaraze, kao i pojave novoobolelih osoba. Između ostalog situacija je nesigurna i zbog toga što nemamo adekvatan obuhvat imunizovanih osoba na teritoriji pojedinih opština Pčinjskog okruga kome pripada i opština Bujanovac”, kaže Ristić.

Zbog toga se, prema njegovim rečima, na teritoriji celog Pčinjskog okruga, kao i u opštini Bujanovac, preduzimaju preventivne mere propisane nacionalnim planom za sprečavanje širenja ove bolesti.

“Kada je reč o Pčinjskom okrugu, radi se takozvani pooštreni epidemiološki nadzor nad morbilama, a kada je reč o žarištu - teritoriji opštine Bujanovac tu se preduzimaju i dodatne aktivnosti za suzbijanje zaraze”, navodi naš sagovornik.

I u Kraljevu su, prvi put posle dve decenije, potvrđena dva slučaja malih boginja kod majke i bebe, koje su ranije hospitalizovane u Opštoj bolnici “Studenica” u Prištini gradu.

Načelnik Infektivne klinike te bolnice Milan Parezanović, kaže da ni te pacijentkinje nisu bile vakcinisane i dodaje da je njihovo zdravstveno stanje za sada stabilno.

“One su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i bolest, za sada, protiče bez komplikacija. Nemaju temperaturu, osip se polako povlači i opšti simptomi polako slabe”, kaže Parezanović.

U Kraljevu je naložena hitna vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, posebno dece i osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim pacijentkinjama.

“Od momenta kada je postavljena sumnja na bolest, nismo čekali da ona bude potvrđena već smo istog momenta, u saradnji Opšte bolnice Studenica i Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, preduzeli sve mere predustrožnosti da se bolest ne proširi. Novih slučajeva nema, a očekujemo da prođe period inkubacije, koji traje 10 dana, pa ćemo videti da li će biti novoobolelih. I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju”, kaže Parezanović.

Slična situacija je i u Bujanovcu gde među nevakcinisanima ima i 779 dece.

XS
SM
MD
LG