Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demokrate žele da spriječe Trumpa da napadne S. Koreju


Senator Chris Murphy,predlagač zakona

Američki senatori iz Demokratske stranke predstavili su u utorak zakon kojim, kako su rekli, žele da spriječe američkog predsjednika Donalda Trumpa da prvi izvrši nuklerni napad na Sjevernu Koreju, podižući tako temperaturu par dana uoči Trumpove prve posjete Aziji, navodi Reuters.

Predložene mjere bi spriječile Trumpa, ili bilo kojeg američkog predsjednika, od pokretanja napada na Sjevernu Koreju, ili od trošenja novca na vojni udar, bez odobrenja Kongresa, osim u slučaju da Pjongjang prvi napadne SAD.

Tenzije između Vašingtona i Pjongjanga povećane su nakon serije nuklearnih i raketnih balističkoh testova koje je u posljednih godinu dana izveo režim Kim Džong Una, naročito ove godine. Sve su pratile međusobne optužbe i uvrede između sjevernokorejskog lidera i Trumpa posljednih mjeseci.

Američka Centralna obavještajna agencija CIA je saopštila da bi Sjeverna Koreja mogla biti samo par mjeseci udaljena od sposbnosti da nuklearnim oružjem pogodi SAD, scenario za koji je Trump rekao da će ga spriječiti.

"Plašim se da predsjednikov entuzijazam neće biti propitivan od strane njegovih savjetnika" rekao je demokratski senator Chris Murphy, predlagač i sponzor zakona, novinarima na Kapitol hilu.

I neki republikanci su takođe izrazili zabrinutost, zbog Trumpove retorike, ali se ni jedan nije priključio sponzorisanju zakona, koji su do sada podržali sedam demokratskih senatora, kao i nezavisni senator Bernie Sanders.

Republikanci kontrolišu većinu u Senatu i Predstavničkom domu i nije do sada bilo indikacija da će dozvoliti da se o predloženom zakonu glasa.

Slične mjere predložene ranije ove godine takođe nijesu prošle. Ipak predlagači se nadaju da bi ovaj zakon mogao proći kasnije ove godine kao amandman na zakonsku legislativu koja "mora proći."

"Ja sam uvjeren da ako dođe do glasanja u Senatu, zakon će proći" kaže senator Marphy.

Američki zakonodavci su i ranije pokušavali da uspostave veću kontrolu nad politikom Bijele kuće.

Kongres je ranije ove godine usvojio zakon kojim su Trumpa onemogućili da ukine sankcije Rusiji bez njihovog odobrenja, a senatski komitet za spoljne poslove je održao u ponedjeljek saslušanje o novom odobrenju za upotrebu vojne sile, ili kratko AUMF, da bi uspostavili određeni autoritet u kampanji pritiv militantne "Islamske države" i drugih sličnih grupa.

Na saslušanju su državni sekretar Rex Tillerson i ministar odbrane Jim Mattis rekli da Trump nema ovlasti da upotrijebi vojnu silu protiv Sjeverne Koreje osim u slučaju neposredne opasnosti, ali nijesu definisali šta takva opasnost tačno znači.

XS
SM
MD
LG