Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Njemačkoj spriječen veliki teroristički napad


Hapšenje osumnjičenog 19-godišnjeg Sirijca u Šverinu 31. oktobar 2017.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Maiziere izjavio da je hapšenjem jednog 19-godišnjeg Sirijca spriječen veliki teroristički napad.

" Danas su njemačke službe bezbjednostu uspješno spriječile veliki teroristički napad u Njemačkoj. Operacije je izvedna u pravom trenutku, dovoljno kasno da bi osgurali dovoljno dokaza i dovoljno rano da bi spriječile bilo kakvu opasnost."

Mušarac identifikovan kao Jamen A. koji sebe indentifikuje kao "vojnika kalifata" htio je izvesti teroristički napad i ubiti što više ljudi, rekla je portparolka Federalnog tužilaštva Frauke Koehler.

"Osumnjičeni je ima kontakt preko socijalnih medija sa osobom koja sebe zove vojnik kalifata, vojnikom takozvane 'Islamske države' . Trunutno ne znamo tačno ko je ta osoba. Ne znamo ni koliko je ta kontakt osoba ohrabrivala ili čak podržavala osumnjičenog na takv akt" rekla je je Koehler.

Specijalci su u akciji izvedenoj u ranim jutarnjim satima u naselju u gradu Ševerin, glavnom gradu pokrajine Meklenburg-Forpomern uhapsili 19-godišnjeg islamistu.

Kako je saopteno on je od jula pripremao napad bombom razorne snage, saopštilo je Državno tužilaštvo. Policija istražuje da li je sam pripremao napad ili je postojala mreža saučesnika.

Istražitelji su saopštili da postoje „osnovane sumnje“ da je mladić planirao da izvede „teroristički napad“.

Saopšteno je i da opasnost za stanovništvo ne postoji.

Ne postoje indicije da je Jamen A. bio povezan sa nekom terorističkom organizacijom. Osim u Šverinu i u Hamburgu su izzvedene racije, koje se dovode u vezu sa hapšenjem 19-godišnjeg Sirijca.

Njemačka se tokom 2016. više puta našla na meti terorističkih napada.

Najteži među njima dogodio se u decembru prošle godine kada je terorista iz Tunisa ukradenim kamionom uletjeo u masu ljudi na Božićnom vašaru u Berlinu. Tom prilikom poginulo je 12 osoba.

Prošlog jula, 27-godišnji izbjeglica iz Sirije aktivirao je eksploziv pored mjesta na kome se u Ansbahu održavao muzički festival i tom prilikom ubio sebe i ranio još 15 ljudi.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG