Dostupni linkovi

Lavrov: Pritisci SAD na Srbiju kao na Ukrajinu pred "Majdan"


Sergei Lavrov na Asocijaciji evropskog biznisa u Moskvi, 31. oktobra 2017.
Sergei Lavrov na Asocijaciji evropskog biznisa u Moskvi, 31. oktobra 2017.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su pritisci koje SAD vrše na Srbiju da izabere između saradnje s Rusijom i Evropskom unijom slični pritiscima koje je EU vršila na Ukrajinu pred prvu proevropsku pobunu 2004. godine.

Na sastanku sa Asocijacijom evropskog biznisa Lavrov je danas rekao da nastavak pritiska SAD na Beograd da napravi izbor između saradnje sa Rusijom i EU predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Srbije i podsetio da su slične izjave stizale iz EU 2004. godine, kada se u Kijevu odvijao prvi "Majdan".

"Tada je i Ukrajini rečeno da mora da napravi izbor - ili sa Rusijom ili sa Evropom", rekao je Lavrov, prenosi agencija RIA.

Ruski ministar je to rekao povodom izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia da Beograd mora da napravi izbor — ili EU ili Rusija i da Amerika podržava evropski izbor Srbije.

"Kao da je nemoguće imati prijateljske odnose i sa jednom i sa drugom stranom", rekao je Lavrov i zapitao "Zar to nije mešanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji izjavio je tokom nedavne posete Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju to jasno da pokažu i da "ne mogu da sede na dve stolice, naročito ako su tako daleko".

XS
SM
MD
LG