Dostupni linkovi

RS i Hrvatska potpisali protokol o rafineriji Brod


Rafinerija Brod
Rafinerija Brod

Republika Srpska i Hrvatska potpisali u Brodu Protokol o saradnji na realizaciji projekta koji se odnosi na snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod. Riječ je o protokolu kojeg su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorićem.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović je kazala da projekat ima značaj u političkom smislu, jer se promoviše prekogranična saradnja, ali i ekonomskom sa aspekta ušteda.

Cvijanović je kazala i da ovaj projekat nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da međunarodni akt između Hrvatske i RS-a otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba. Istakao je da se kao opskrbljivač javlja firma Kroduks d.o.o. iz Hrvatske koja je razvila saradnju sa rafinerijom.

Ruska kompanija "Zarubežnjeft" i hrvatski distributer gasa "Plinarco" dogovorili su početkom oktobra u Moskvi potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda kojim bi se gas iz Hrvatske transportovao u Brod, tačnije u brodsku Rafineriju.

Ugovorom predviđa da Rafinerija nafte u Brodu ubuduće radi na plin.

Na ovo je kompanija "BH gas" oštro reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne konekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora.

Takođe, zamolili su sve predstavnike vlasti da im daju podršku i da se usprotive u realizaciji parcijalnih rješenja, jer se radi o strateškoj gasnoj tački jedne zemlje koja bi se u ovom slučaju iskoristila samo za Rafineriju nafte u Brodu.

"Svim predstavnicima koji su učestvovali na ovom sastanku, a posebno hrvatskoj kompaniji 'Plinarco', koja je hrvatski operator transportnog sistema, jasno je i poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora", saopštili su iz "BH gasa".

Inače, tačka u Brodu u svim razvojnim dokumentima, uključujući i dokumente Energetske zajednice JIE, označena je kao tačka međunarodne interkonekcije između Hrvatske i BiH i kao početak Južnoevropskog gasnog prstena.

Od ove tačke trebalo je da bude izgrađen gasovod do Zenice, čime bi BiH obezbijedila diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja, ali tom projektu usprotivila se Republika Srpska, koja želi gas koji dolazi isključivo iz Srbije, odnosno Rusije.

Trenutno jedini pristup gasu Bosna i Hercegovina ima na ulazu u Zvorniku i prema svim strateškim dokumentima neophodno je da se osigura i drugi pravac, prije svega zbog sigurnosti snabdijevanja.

XS
SM
MD
LG