Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osma žrtva uragana u Centralnoj Evropi


Olujno nevreme koje je u nedelju pogodilo Centralnu Evropu, u Češkoj je danas odnelo i treću žrtvu, pošto je u bolnici preminuo čovek povređen kada se na severu zemlje, u Bjeli pod Bezdezom, na njega u nedelju srušilo drvo.

Bilans uragana kome su meteorolozi u Berlinu dali ime Hervart, u Centralnoj Evropi dostigao je tako osam poginulih, pošto je u Češkoj u nedelju preminula žena blizu mesta Tšebič na jugu zemlje i muškarac na istoku Češke, oboje kada je na njih na ulici vetar oborio drvo, javlja Beta.

U Nemačkoj je u olujnom nevremenu poginulo troje ljudi, a u Poljskoj dva vozača na zapadu i severo-zapadu Poljske, jedan kada je njegov automobil udario u drvo oboreno na drum, dok je drugo Poljak stradao kada se drvo srušilo na njegov automobil i ostao je na mestu mrtav, dok je njegov suvozač povređen.

U Poljskoj i Češkoj u nedelju su ostali zatvoreni zoološki vrtovi a neki i danas dok raščiste haos od polomljenog granja i predmeta koje je nosio vetar ali ovog puta olujno nevreme prošlo je bez spektakularnih bekstava životinja, pošto je oštećeni plot iskoristila da pobegne samo jedna antilopa kudu u Zlinu na istoku Češke, ali ubrzo se sama vratila.

U Pragu je zbog bezbednosti za turiste ostao zatvoren predsednički zamak Hradčani a nevreme i vetar koji je odneo deo krova sa Industrijske palate na starom Sajmištu zatvorio je pre vremena i izložbu Dizajna.

Lokalne vlasti u Poljskoj i Češkoj zabranili su ulazak na groblja, ali mnogi Česi i Poljaci tu zabranu nisu poštovali, iako je boravak na grobljim po oluji rizičan a u Pragu je najgore prošlo Olšansko groblje gde je silina vetra oborila 40 stabala.

U Mostu na severu Češke vetar je u nedelju bukvalno kao kulu od karata srušio novu pravoslavnu drvenu crkvu koja je pre šest godina podignuta u tradicionalnom rumunskom stilu, bez korišćenja eksera kao sećanje i pošta Ruminima koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata u Čehoslovačkoj.

U vreme najvećeg divljanja vetra koji je u Češkoj na planinama dostizao u udarima brzinu od 182 kilometara na čas, u Poljskoj i Češkoj je u jednom trenutku bez struje ostalo preko 800.000 domaćinstava.

U nedelju je zbog neprohodnih pruga ostala bez železničkog saobraćaja zapadna Češka a izvesno vreme bio je u prekidu i glavni železnički koridor koji povezuje Prag sa Ostravom na istoku zemlje.

U Češkoj je po štetama koje je napravio Hervart najgore olujno nevreme od 2007. godine, saopštili su danas meteorolozi.

XS
SM
MD
LG