Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije


Demonstranti su zahtevali hapšenje katalonskog lidera Karlesa Pućdemona

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su juče nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio predlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvodjenje vanrednih mera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Protesti u Madridu
Protesti u Madridu

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada smenio katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tudjih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takodje otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvodjenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

XS
SM
MD
LG