Dostupni linkovi

Tahiri: Uskoro osnov za ratifikaciju Sporazuma o granici


Čakor granični dio Kosova i Crne Gore
Čakor granični dio Kosova i Crne Gore

Unutar kosovskih institucija uskoro će biti stvoren osnov za ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova, rekao je u petak kosovski ministar pravde Abelardi Tahiri.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin je, na na marginama Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan, koji se održava u Bugarskoj, imao bilateralne sastanke sa kolegama iz Albanije, Kosova i Makedonije.

U razgovoru sa ministrom pravde Kosova Abelardom Tahirijem konstatovan je značajan napredak u odnosu na finalizaciju tri bilateralna sporazuma o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima.

"Prepoznat je prostor da do kraja godine budu završeni pregovori o zaključenju paketa ugovora kojima se reguliše pravna pomoć u krivičnim stvarima, izručenje i međusobno izvršavanja sudskih odluka u krivičnim stvarima", navodi se u saopštenju.

Pažin je, ocjenjujući ukupne odnose dvije države pozitivnim i perspektivnim, prenio spremnost za punu podršku u prenošenju prakse Crne Gore iz oblasti reforme pravosuđa i drugim oblastima od važnosti za evrointegracioni proces Kosova.

"Zahvaljujući na izrečenoj spremnosti i razumijevanju, Tahiri je saopštio da će unutar kosovskih institucija uskoro biti stvoren osnov za ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo, čime će biti ispunjen i posljednji uslov za viznu liberalizaciju za državljane Kosova", kaže se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG