Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Visoko sudsko vijeće: Pritisak na pravosudne institucije BiH


Prvostepena presuda Naseru Oriću (na fotografiji) izazvala oštre reakcije Beograda i Banjaluke

Svako komentarisanje nepravomoćnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti, saopštilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Srbije na prvostepenu presudu Suda BiH u krivičnom postupku protiv Nasera Orića.

"Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države", navodi se u saopštenju.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće naglasilo je da su sudije nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona, te da ishode sudskih postupaka ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Oslobođen Naser Orić
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Bivši komandant u Armiji RBiH Naser Orić i pripadnik te armije Sabahudin Muhić oslobođeni su optužnice kojom je Tužilaštvo BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je sud naveo da je tokom sudskog procesa odbrana dokazala da su nevini.

XS
SM
MD
LG