Dostupni linkovi

Brnabić: Beograd ispunio skoro sve obaveze iz Briselskog sporazuma


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je naglasila da je članstvo u EU prioritet u državnoj spoljnoj politici i da se radi sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Dvodnevnu posetu Briselu, Brnabić je u utorak, 10. oktobra počela obraćanjem u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta gde je rekla da stubovi razvoja Srbije obuhvataju ekonomski rast i makroekonomsku stabilnost, reformu javne administracije i vladavinu prava.

Brnabić je rekla da je zvanični Beograd posvećen regionalnoj stabilnosti, ali i da postoje problemi u ovim naporima.

Među preprekama, spomenula je oslobađanje Nasera Orića, kao i nedovoljne rezultate u implementaciji sporazuma iz dijaloga, za šta je, prema njenim riječima, odgovorna Priština.

"Nakon oslobađanja Nasera Orića nema više ko da se okrivi za ubijanje srpskih civila u Bosni", izjavila je premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

“Nije Naser Orić, i sada nema nikog drugog krivog. Ovo šteti regonalnoj stabilnosti. Mi smo iskreno, posvećeni regionalnoj stabilnosti, mi smo tolerantni i fleksibilni, ali neko mora biti odgovoran za ubistva Srba”, kazala je Brnabić u Evropskom parlamentu.

Briselski sporazum je bio veoma hrabar i odgovoran korak beogradskih vlasti. Takođe je “veoma hrabra odluka predsjednika” Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Međutim, Brnabić smatra da je “kičmeni stub” Briselskog sporazuma formiranje zajednice srpskih opština, a prema njenom mišljenju Priština nije preduzela ni jedan korak u ovom pravcu.

“Priština ne pokazuje ni jedan rezultat, dok je Beograd ispunio skoro sve obaveze koji proizilaze iz Briselskog sporazuma”, naglasila je Brnabić.

Upitana od strane poslanika o pristustvu Veselina Šljivančanina u javnim nastupima u Srbiji, Brnabić je ocenila da se radi o osobi kojoj se sudilo, osobi koja je osuđena i kojoj je dozvoljeno da se vrati u Srbiju. Ovakve osobe nemaju ni jednu javnu funkciju, naglasila je Brnabić i dodala da “su u ostalim zemljama u regionu, ratni zločinci u vladi”.

Upitana o odnosima sa Rusijom i činjenici da Srbija ne usaglašava njenu spoljnu politiku sa Evropskom unijom, premijerka Brnabić je naglasila da Srbija ne krije da ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom.

Srpski narod gleda na Rusiju kao na prijateljsku zemlju, pojasnila je, zbog podrške u toku 90-tih i njenog stajališta oko NATO bombardovanja. Međutim, percepcija prema njoj je drugačija od činjenica. S tim u vezi, Brnabić je naglasila da je Srbija imala mnogo veći broj vojnih vežbi sa NATO savezom nego sa Rusijom.

Govoreći o stanju u medijima u Srbiji, Ana Brnabić je ocenila da Vlada ne guši medije, već da u Srbiji nedostaje objektivno novinarstvo.

“Imamo provladine medije ili antivladine medije, veoma retko vidimo objektivno novinarstvo”, naglasila je Brnabić. Ona je navela da su svi nedeljnici u Srbiji protiv Vlade i da je određeni broj dnevnih novina takođe protiv Vlade i predsednika Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić je naglasila da bi Evropska komisija trebala biti statusno neutralna prema Kosovu i da ne bi trebalo da postoje dvostruki standardi evropskih institucija, kao što je bio slučaj sa Katalonijom i Kosovom.

“Čini mi se da svi treba da duboko udahnemo i da vidimo tačno o kakvim standardima razgovaramo, ko je koliko odgovoran partner i koliko možemo da računamo jedni na druge. Regionalna stabilnost je važna i Srbija neće ugroziti ni svoje evropske integracije ni regionalnu stabilsnot, zbog izjava kakve smo čuli. Ali moramo da kažemo da takve izjave nisu u redu i na mestu i da je to za Srbiju teško pitanje”.

Ana Brnabić se večeras sastala sa komesarom nadležnim za proširenje, Johanesom Hahnom, koji je pozvao beogradske vlasti da doprinesu reginalnoj stabilnosti kroz dobrosusedske odnose i da se okrenu prema budućnosti, umesto da se bave nasleđem prošlosti. Hahn je ponovo pozdravio “hrabru I ohrabrujuću” inicijativu predsednika Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Srbija je veoma dobro postavljena kao lider na evropskom putu: Johannes Hahn
Srbija je veoma dobro postavljena kao lider na evropskom putu: Johannes Hahn

Evropski komesar je ocenio da treba očuvati trenutak koji je nastao nakon godišnjeg govora predsednika Evropske komisije, Jeana Claudea Junkera koji je dao jasan signal zemljama Zapadnog Balkana. “Srbija je veoma dobro postavljena kao lider na evropskom putu”, izjavio je Johannes Hahn, i pozvao je beogradske vlasti da se fokusiraju na kvalitet evropskog procesa.

Evropski komesar je potvrdio da u svetlu Junkerovog govora, Evropska komisija priprema strategiju za ceo Zapadni Balkan. Ovaj dokument će Hahnov cabinet predstaviti početkom naredne godine.

Pozivamo države članice EU da otvore nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom do kraja godine, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister u Briselu, nakon sastanka premijerke Srbije sa evroparlamentarcima, članovima Odbora za spoljnu politiku EP.

Srbija je to i zaslužila, dodao je Mekalister u kratkom obraćanju. On je naveo da je na današnjem sastanku bilo dobre razmene stavova, a da su evroparlamentarci postavili dosta pitanja premijerki Srbije.

XS
SM
MD
LG