Dostupni linkovi

Istraga o pokušaju ubistva novinarke Eho Moskve


Policija hapsi napadača na Tatjanu Felgengauer novinarku Eha Moskve
Policija hapsi napadača na Tatjanu Felgengauer novinarku Eha Moskve

Ruska radio novinarka Tatjana Felgengauer povrjeđena je u ponedjeljak kada ju je napao muškarac koji je naoružan nožem ušao u kancelarije radija Eho Moskve.

Na sajtu radija i na Twitteru glavni urednik Radija Eho Moskve Aleksej Venediktov potvrdio je da je novinarku napao muškarac koji joj je nož stavio pod grlo.

"Muškarac je utrčao u prostorije radija i novinarku udario nožem u vrat. Obezbeđenje ga je savladalo i predalo policiji", navodi se u saopštenju Eha Moskve.

Saopšteno je da je Felgengauer u bolnici i da nije životno ugrožena.

Izvor iz policije je naveo da je istraga u toku. Istražni komitet je otvorio istargu o napadau ali nije naveo ime napadača.

"Nepoznati muškarac je novinarku ranio u vrat. On je u pritvoru i trenutno ga ispituju. Istražuju se motivi zločina", rekao je taj izvor za TASS.

Neimenovani izvor Interfaksa u pravosudnim organima je naveo da je "prema preliminarnim podacima riječ o huliganstvu i napad nije povezan sa novinarskim radom".

Moskovska policija je pbjavila video od 31 sekunde u kojem osusmnjičeni tvrdi da je bio "duhovnom kontaktu" sa Felegenaguerovom još od 2012 i da je posljednjih mjeseci ona "koristila telepatski kontakt" sa njim da bi ga seksulno zlostvljala.

Urednik Eha Moksve Venediktov je rekao za RSE da je napadač prošao pored obezbjeđenja nakon što je upotrijebio sprej, mada je još nejasno kako je uspio da se pored obezbjeđenja zgrade popne na 14 sprat gdje su prostorije Radija. Zgrada, kako je rekao, ima samo dva veoma spora lifta.

"On je znao raspored kancelarija u stanici" rekao je Venediktov dodajući " nemože biti nikakve sumnje u to".

"Napadač nije vikao sve je bilo tiho, on je samo ušao, prišao joj, zgrabio je i ubo je" rekao je Sergej Buntamn zamjenik urednika koji je bio svjedok napada.

Tatjana Felgenhauer je rođena u Uzbekistanu i poćerka je dobro poznatog novinara i vojnog stručnjaka Pavela Felgenhauera.

Iako u vlasništvu Gazproma, kompanije pod kontrolom Kremlja, Eho Moskve je jedan od nekoliko rijetkih medija koji su u Rusiji uspjeli sačuvati nezavisnost. Do sada su uspijevali i da budu mete kriminalnih istraga koje su česte protiv nezavisnih medija u Rusiji.

U septembru je novinarka upravo Eha Moskve Julija Latjinina napustila Rusiju nakon što joj je napadač prijetio u Moskvi.

Vsevolod Bogdanov, predsjednik Ruske unije novinara, osudio je npad na Felgengauer.

Prema novodima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) iz Nujorka, dvoje novinara je u 2017. ubijeno u Rusiji.


XS
SM
MD
LG