Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Japanu


Šinzo Abe
Šinzo Abe

Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinza Abea trebalo bi ubjedljivo da pobijedi na japanskim parlamentarnim izborima u nedjelju, a moguće je da će uspjeti i da zadrži dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja.

Abe je prije tri nedjelje raspustio donji dom parlamenta, očekujući da će njegova Liberalno-demokratska partija (LDP) u ovom trenutku ostvariti dobar rezultat pošto se najveća opoziciona stranka, Demokratska partija, raspala krajem septembra, a njegov rejting se popravio.

Glavni Abeovi rivali su stranke nastale iz Demokratske partije prije manje od mjesec dana, konzervativno-populistička Partija nade koju vodi gradonačelnica Tokija Juriko Koike i liberalna Ustavna demokratska partija (CDP), koja je prema najnovijim anketama na drugom mjestu.

I Partija nade i CDP zalažu se da Japan obustavi korišćenje nuklearne energije, dok je Abe posvećen održanju određenog nivoa nuklearne energije u Japanu.

Partija nade je privukla veliki broj članova Demokratske partije, ali je početna podrška koju je imala splasnula. Njena platforma predviđa postepeno ukidanje nuklearne energije do 2030. godine i odustajanje od povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), najavljenog za 2019. godinu.

XS
SM
MD
LG