Dostupni linkovi

Haški pritvorenici dobijaju video komunikaciju


Haški tribunal
Haški tribunal

Sekretarijat Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu saopćio je da uvodi pilot projekat po kojem će pritvorenicima biti omogućeno da primaju i upućuju videopozive.

Kako je saopćeno iz MMKS-a, pravnog nasljednika Haškog tribunala, do sada je pritvorenicima bilo omogućeno da primaju i šalju pisma poštom, obavljaju telefonske pozive kao i da primaju posjete.

Projekat videokomunikacije, kako se navodi, trebao bi u skoroj budućnosti zatvorenicima omogućiti da imaju video pozive, prenosi BIRN-Justice Report.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, više puta je tražio da mu se dozvoli pristup Skypeu ili nekom sredstvu video-komunikacije.

Karadžićev advokat Peter Robinson izjavio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da mogućnost video komunikacije zatvorenika sa članovima porodice već postoji u drugim zatvorima u Holandiji i čitavoj Evropi, te da je to dobra vijest i za njegovog branjenika.

Karadžić je tokom statusne konferencije održane 10. oktobra zatražio od sudija u Haagu da mu dozvole da koristi laptop, zato što ima bolove u leđima uslijed višesatnog sjedenja za desktopom.

Haški tribunal je u martu prošle godine Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine.

Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i tužioci. Karadžić je žalbom tražio da bude oslobođen, a tužioci da mu bude izrečena maksimalna, doživotna zatvorska kazna.

XS
SM
MD
LG