Dostupni linkovi

Zvizdić: Očekujem stav Beograda o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS


Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdic
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdic

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas da od najviših zvaničnika Srbije očekuje da se jasno odrede u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Republike Srpske (RS) koju je pre par dana usvojio parlament RS.

Zvizdić je rekao da očekuje da najviši zvaničnici Srbije "jasno kažu da je reč o odluci koju će unutar svog suvereniteta doneti BiH, a nikako jedan entitet u stalnoj saradnji sa Srbijom".

On je ocenio da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske nema pravnu snagu, jer to pitanje nije u nadležnosti entiteta već države.

Zvizdić je kazao da je vlast u RS često optuživala aktuelni saziv Saveta ministara BiH, ali bez ozbiljnih argumenata, da pokušava da preuzme nadležnosti entiteta.

"Sada bismo mi sa nivoa BiH mogli uputiti istu takvu kritiku Republici Srpskoj i reći da preuzimaju nadležnost BiH što je nedopustivo", ocenio je on, preneli su sarajevski mediji.

Predsedavajući Saveta ministara je rekao da u Ustavu BiH jasno piše da je spoljna politika u nadležnosti institucija BiH, dodavši da se u Zakonu o odbrani navodi da će Parlamentarna skupština, Savet ministara i Predsedništvo BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti sprovesti sve aktivnosti bitne za pristupanje BiH u NATO.

XS
SM
MD
LG