Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Nužan hitan napredak o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas po dolasku u Brisel na samit EU da će preneti poruku da je neophodno hitno ostvariti napredak u blokiranim pregovorima o izlasku Britanije iz Unije.

Ona želi da iskoristi evropski samit danas i sutra da iznese ostalim evropskim vođama "ambiciozne planove" za nastavak pregovora o Bregzitu.

"Razmatraćemo konkretan napredak koji je ostvaren u pregovorima o našem izlasku (iz EU) i nastojati da iznesemo ambiciozne planove za nedelje koje dolaze", rekla je Mej po dolasku u sedište EU u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

Mej je posebno naglasila da želi da se hitno postigne dogovor o pravima državljana EU koji žive u Britaniji i Britanaca koji žive na kontinentu, navodi agencija AP.

Prava državljana jedno je od tri pitanja na kojima EU želi da vidi dovoljan napredak u pregovorima u Bregzitu pre nego što pređu u drugu fazu i počnu da se bave budućim trgovinskim odnosima, što Britanija želi što je pre moguće. Ostala dva pitanja su granična situacija između Velike Britanije i EU kod Irske i iznos koji Britanija treba da plati za izlazak iz bloka.

U Briselu je i vođa opozicione britanske Laburističke partije Džeremi Korbin koji će razgovarati sa visokim zvaničnicima EU o postizanju napretka u pregovorima o Bregzitu i koji će kritikovati vladu premijerke Mej zbog blokiranih pregovora. Korbin će se sastati danas s glavnim EU pregovaračem Mišelom Barnijeom, predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem i nekim nacionalnim vođama.

Laburisti žele da konzervativna vlada Tereze Mej isključi mogućnost da se pregovori o razlazu sa EU završe bez sporazuma.

XS
SM
MD
LG