Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Madrid prijeti suspenzijom autonomije Kataloniji


Soraya Saenz de Santamaria, vicepremijerka Španije

Španska vlada saopštila je da će suspendovati autonomiju Katalonije ukoliko lider Carles Puigdemont ne odustane od nazavisnosti.

Upozorenje je stiglo od potpredsjednice Vlade Soraye Saenez de Santamaria neposredno priije isteka produženog roka koji je Madrid dao katalonskim liderima da razjasne da li su ili ne proglasili nezavisnost prošle sedmice.

Madrid je rok produžio na četvrtak u 10 sati ujutro nakon što je prvobitni rok bio ponedjeljak na koji su se vlasti Katalonije oglušile.

Madrid je najavio povlačenje Člana 155 Ustava Španije koji omogućava preuzimanje ovlasti od regionalnih vlasti u korist španske vlade.

Oko 43 posto Katalonaca glasalo je na referendumu o nezavisnosti Katalonije, ove španske ragije koja broji 7.5 miliona stanovnika, od kojih je dominanatna većina rekla da su za odvajanje od Šanije.

Vlada Španije referendum smatra nelegalnim, a Puigdemont je prošlog utorka 10. oktobra u paralamentu Katalonije rekao da su se stekli uslovi za proglašenje nezavisnosti ali da se deklaracije suspenduje radi davanje šanse dijalogu sa Madridom, što španska vlada ne prihvata.

U utorak veče su desetine hiljada ljudi protestovali u Barseloni zbog zatvaranja dvojice lidera separatističkog pokreta.

Jordi Sanchez, predsjednik parlamenta Katalonije i Jordi Cuixart iz organizacije Omnium Cultural, zadržani su u pritvor bez mogućnosti izlaska uz jamčevinu jer ih sudije nacionalnog suda terete u istrazi za novodnu pobunu za koju je predviđena zatvorska kazna do 15 godina zatvora.

Portparol Vlade Katalonije, Jordi Turull je apelovao na EU da posreduje oko pritvaranja dvojice Katalonaca, ali je EU kao i ranije ostala nijema na apele Barselone.

Protesti zbog njihovog hapšenja održani su još i u Valensiji, Majorki i Madridu.

XS
SM
MD
LG