Dostupni linkovi

Puigdemont nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost


Španski premijer je dao rok Puigdemontu do danas da objasni svoj stav (Foto: Carles Puigdemont)
Španski premijer je dao rok Puigdemontu do danas da objasni svoj stav (Foto: Carles Puigdemont)

Lider Katalonije Carles Puigdemont u pismu španskom premijeru Marianu Rajoyu nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost ovog regiona od Španije, prenose danas mediji.

Rajoy je dao rok Puigdemontu do danas u 10.00 sati da objasni svoj stav, a potom do četvrtka, 19. oktobra, da se predomisli ukoliko insistira na osamostaljenju.

Puigdemont u pismu Rajoyu, koje je dostavljeno medijima u Kataloniji, nije direktno odgovorio na najvažnije pitanje i, umjesto toga, insistira da njih dvojica treba da se sastanu što prije da bi pokrenuli dijalog u naredna dva mjeseca.

"U naredna dva mjeseca, naš glavni cilj je da vas pozovemo na dijalog i da omogućimo međunarodnim, španskim i katalonskim posrednicima put za pregovore", naveo je Puigdemont u pismu Rajoyu.

Rajoy je zaprijetio da će Vlada iskoristiti zakonsko ovlaštenje da preuzme direktnu upravu nad Katalonijom, ukoliko eventulana odluka o proglašenju nezavisnosti ne bude poništena.

Puigdemont je poslije referenduma 1. oktobra proglasio nezavisnost u katalonskom parlamentu, ali je odmah suspendovao tu objavu da bi dao šansu razgovorima sa Vladom u Madridu.

XS
SM
MD
LG