Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Puigdemont zatražio odlaganje proglašenja nezavisnosti


Carlos Puigdemont

Predsjednik Katalonije Carlos Puigdemont predložio je večeras suspendovanje proglašenja nezavisnost Katalonije u cilju davanja šanse dijalogu sa Madridom.

Konflikt sa Šanijom može biti razrješen pregovorima uvjeren je.

"Želimo novo razumijevanje sa Španijom" naveo je katalonski predsjednik, dodajući da je sadašnji odnos sa Španijom neodrživ, ali da je važno spustiti tenzije u Kataloniji, zbog čega želi da pošalje poruku dijaloga ostatku Španije.

Puigdemont je prvo zatražio mandat da proglasi Kataloniiju nezavisnom državom, uređenom kao republika, za šta je dobio buran apluz pristalica nezavisnosti u sali parlamenta.

U obraćanju katalonskom parlamentu Puigdemont je potom rekao da traži suspenziju nezavisnosti, jer želi da otvori vrata dijalogu i poručio da je vrijedno istražiti međunarodnu medijaciju između Madrida i Barselone.

Među prisutnuma u regionalnom parlamentu Katalonije bio je bivši predsjednik Katalonije uticajni Artur Mas, kojem je španski premijer Mariano Rajoy uz pomoć sudske odluke u martu ove godine zabranio bavljenje politikom na tri godine.

Katalonci su u više navrta posljednjih mjesec dana tražili dijalog sa Madridom te pozivali EU da posreduje između dvije strane što je do sada bilo bez efekta u oba slučaja.

Puigdemont je ponovio večeras da je Katalonija evropsko pitanje.

XS
SM
MD
LG