Dostupni linkovi

Hamnei će pocijepati nuklearni sporazum ako ga SAD ukinu


Ajatolah Ali Hamnei, vrhovni vjerski lider Irana

Iranski vrhovni vjerski lider ajatolah Ali Hamnei izjavio je u srijedu da će se Teheran pridržavati nuklernog sporazuma iz 2015. sve dok ga se drugi potpisnici pridržavaju, ali će "pocijepati" sporazum ukoliko Vašington izađe iz njega, javila je iranska državna televizija.

Hamnei je govorio pet dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump usvojio noviji i oštriji pristup Iranu odbijajući da potpiše sporazum, postignut u vrijeme administracije njegovog prethodnika Baracka Obame.

Trump je sporazum uvijek nazivao "sramotom" a u petak je zaprijetio da će ga ukoliko ne dođe do poboljšanja ukinuti.

Trumpova administracija je ranije u više navrata saopštila da se Iran pridržava odredbi sporazuma, kao i Međunarodna egancija za atomsku energiju (IAEA) te ostale zemlje potpisnice, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina te pokrovitelj pregovora, Evropska unija.

Svi oni su proteklih dana tražili od Trumpa i američkog Kongresa da se pridržavju sporazuma o kojem se ne može ponovo pregovarati, što traži američki predsjednik.

"Ja ne želim da trošim svoje vrijeme odgovarajući na buncanje i laži te zvjeri od predsjednika (SAD)" rekao je ajatolah Hamnei u govoru studentima u Teheranu, kako je prenijela državna televizija.

"Trumpova glupavost nam neće skrenuti pažnju sa američkog obmanjivanja ....ako SAD pocijepaju sporazum i mi ćemo", poručio je vrhovni vjerski lider Irana ajatolah Ali Hamnei.

XS
SM
MD
LG