Dostupni linkovi

Kurdski lideri odbacili zahtjev Bagdada


Vojno vozilo iračkih snaga na mjestu nekadašnjeg kurdskog vojnog uporišta, listopad 2017.
Vojno vozilo iračkih snaga na mjestu nekadašnjeg kurdskog vojnog uporišta, listopad 2017.

Rukovodstvo iračkih Kurda odbacilo je danas zahtjev Bagdada da odbace ishod referenduma o nezavisnosti kao preduvjet za rješenje spora.

"Kurdski lideri koji su se sastali radi krize u gradu Dokan obnovili su svoju ponudu za 'mirno rješenje' krize sa Bagdadom", izjavio je kurdski dužnosnik Hemin Hawrami (Havrami).

Sastanku su prisustvovali predsjednik regije Kurdistan Masoud Barzani (Masud), irački predsjednik Fuad Masum i supruga nedavno preminulog kurdskog lidera Jalala Talabanija (Džalal), Hero (Hera).

Kurdski lideri su odbacili, kako navode, "vojne prijetnje" iračkih snaga protiv kurdskih Peshmerga boraca (Pešmerga) i upozorili su da će braniti svoju teritoriju u slučaju napada.

Peshmerga su nešto ranije odbacili upozorenje iračkih snaga da se povuku sa strateških položaja južno od grada Kirkuka na sjeveru Iraka.

Tenzije u regiji su u porastu otkada su Kurdi prošlog mjeseca održali referendum o nezavisnosti koji Irak smatra ilegalnim.

Pravo na provinciju Kirkuk polažu Kurdi i Bagdad, mada su se obje strane nedavno ujedinile u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

XS
SM
MD
LG