Dostupni linkovi

Šojble: Mek Bregzit da bi se umanjila šteta


Volfgang Šojble, nemački ministar finansija

“Meki Bregzit”, uključujući trgovinski sporazum, najbolji je način da se umanji šteta za Britaniju i Evropku Uniju, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble tokom sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, prenosi Rojters.

On je izrazio nadu da će britanski ministar finansija Filip Hamond i ostale pristalice takozvanog “mekog Bregzita” odneti prevagu u britanskoj vladi oko uslova izlaska Britanije iz EU.

Peta runda pregovora u Briselu ove sedmice opet je zapala u ćorsokak, pre svega oko pitanja koliko Britanija mora da plati za napuštanje evropskog bloka kao i budućnosti kopnene granice Severne Irske sa EU.

Hamond, koga smatraju jednim od najproevropskije orijentisanih britanskih ministar, upozorio je u sredu da nepostojanje jasnog smera šteti investicijama i poverenju potrošača.

“Meki Bregzit” – prema kome bi Britanija ostala u ili veoma blizu jednistvenog tržišta EU te očuvala mnoge trgovinske i poslovne benefite koje je imala kao članica – bio bi poželjan, istakao je Šojble.

“To je najbolji način da se minimizira šteta što je više moguće”.

XS
SM
MD
LG