Dostupni linkovi

Barnije: Neznatni napredak u pregovorima o Bregzitu


Pregovarači V. Britanije i EU Dejvid Dejvis i Mišel Barnije
Pregovarači V. Britanije i EU Dejvid Dejvis i Mišel Barnije

Pregovarač EU Mišel Barnije (Michel Barnier) izjavio je da je ostvaren neznatni napredak u petom krugu pregovora o izlasku Velike Britanije iz evropskog bloka u martu 2019, prenosi Asošiejted pres.

On je kazao u četvrtak da uprkos “konstruktivnog duha” koji je pokazan tokom ovonedeljnih razgovora u Briselu, “nismo ostvarili nikakav značajni korak napred”, pre svega koliko Britanija treba da plati zbog napuštanja EU.

“Oko ovog pitanja smo u ćorsokaku, što je veoma zabrinjavajuće zbog hiljade projekata svuda u Evropi”, istakao je Barnije.

On je dodao da nije u mogućnosti da predloži liderima EU, koji se sastaju sledeće sedmice, da je ostvaren “dovoljan napredak” kako bi se proširili pregovori o budućim odnosima evropskog bloka i Velike Britanije, na primer, trgovinskim.

U EU ističu da će to biti moguće tek kada se ostvari značajniji napredak oko finansijskog poravnjanja, pravima građana na koje će uticati Bregzit i granici između Severne Irske i Irske.

Barnije je istakao da je i dalje uveren da je moguće ostvariti odlučan napredak u naredna dva meseca imajući u vidu političku volju, prenosi Rojters.

Britanski pregovarač o "Bergzitu" Dejvid Dejvis rekao je da su sva pitanja blisko povezana sa budućim odnosima iz oblasti trgovine i da se o svemu mora razgovarati u celini.

On je dodao da se nada da će lideri EU odobriti Barnijeu da proširi pregovore ocenjujući da bi to bilo u interesu Unije i Britanije.

Britanija mora da napusti EU 29. marta 2019. godine, a pregovori o "Bregzitu" treba da se završe u roku od godinu dana, kako bi parlamenti članica Unije imali vremena da ratifikuju sporazum.

XS
SM
MD
LG