Dostupni linkovi

Salehi upozorio SAD da ne podrivaju nuklearni sporazum


Ali Akbar Salehi na konferenciji u Rimu 10. oktobra 2017.

Šef Iranske nuklearne agencije Ali Akbar Salehi upozorio je SAD da ne podrivaju nuklerni sporazum iz 2015.godine, koji je negova zemlja postigla sa šest svjetskih sila.

Kako je rekao Salehi, u slučaju napuštanja sporazuma kako najavljuje američki predsjednik Donald Trump, međunarodni napori na neproliferaciji biće ugroženi, kao i globalna pozicija Vašingtona.

Na međunarodnoj nuklernoj konferenciji u Rimu, iranski zvaničnik je rekao u utorak da nedavni "iluzorno negativni gestovi Vašingtona ne nagovještavaju dobro" za očuvanje sporazuma.

On je rekao da Iran želi da vidi opstanak sporazuma ali "da je mnogo veći ulog na strani međunarodne zajednice nego po nacionalne interese Irana."

Očekuje se da će ove sedmice američki predsjednik Donald Trump održati govor o Iranu u kojem će odbiti da potvrdi da se Iran pridržava odredbi sporazuma iz 2015., prebacujući na Kongres odluku kojutreba da donesu u roku od 60 dana, a moguće je i da će najaviti da će Iranska revolucionarna garda biti meta novih sankcija.

Administracija američkog predsjednika do sada je u dva navrata potvrdila da se Iran pridržava odredbi sporazuma, ali ne i "duha sporazuma".

Visoki zvaničnici Penatgona, Jimm Mattis, ministar odbrane i Joseph Dunfort načelnik generalštaba američke vojske prethodnih su dana rekli da bi SAD trebalo da ostanu privržene sporazumu.

Trump međutim sporazum naziva "sramotom" i još u kampanji je najavljivao da će ga poništiti.

Ostalih pet svjetskih sila potpisnica sporazuma, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina poručile su da ostaju privržene sporazumu, kojim se Iran obavezuje da će smanjiti nuklerne aktivnosti u zamjenu za popuštanje međunarodnoh sankcija.

XS
SM
MD
LG